Nieuwsbrief 1-2008

Uit BDNWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

We heten iedereen van harte welkom op de compleet vernieuwde site van Bekende Dode Nederlanders! We hebben achter de schermen drie maanden hard gewerkt om dit allemaal te kunnen realiseren.

Waarom een nieuwe site? Het programma van onze 'oude' site werkte maar op één computer. Het gevolg was dat twee van de drie webteamleden niets konden doen dan wijzigingen doormailen naar de webmaster die dat programma had. Door drukke werkzaamheden, ziekte, vakantie, werd er dus nog maar weinig geupdate. Verder groeide de site ook uit zijn jasje en konden we niet de dingen doen waar mensen ons om vroegen: functionaliteit die wij zelf ook zeer goed vonden overigens en ook graag zouden willen toevoegen op onze site.

In het najaar van 2007 is het idee geboren een wiki te gaan maken. Een wiki is zeer flexibel en de mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk. Maar direct was al wel het eerste probleem geboren. De internetprovider waar onze oude site stond ondersteunde geen wiki-software. Volgende stap, het zoeken naar een nieuwe provider die dat wél deed. Na veel omzwervingen, testen, mailtjes over en weer naar providers zijn we uiteindelijk bij Netfeed terecht gekomen. Een perfecte provider, gewoon bereikbaar, zeer behulpzaam én ze spreken onze eigen Nederlandse taal.

We hebben een nieuwe domeinnaam aangevraagd. Onze oude naam zal hier later ook bijgevoegd gaan worden. En BDNWIKI.NL was geboren. De software geïnstalleerd voor onze wiki en we zijn gaan testen. Hoe moet de nieuwe persoonskaart eruit zien? Welke criteria hebben we voor onze foto's? Welke onderwerpen gaan we nog meer behandelen? Hoe werkt een link? Afijn, genoeg vragen die een oplossing vroegen. Een groot voordeel is wel dat alle webteamleden nu aan de site kunnen werken. Nu, drie maanden later, kunnen we zeggen dat we overal een oplossing voor hebben gevonden en dat de site klaar is voor zijn lancering. Met enige trots kunnen we melden dat er nu reeds 550 persoonskaarten op onze site staan. En dat is nog maar het begin!

Zijn er dingen veranderd ten opzichte van de 'oude' site? Ja, is daarop het antwoord. We hebben de persoonsfoto's en de biografieën verwijderd. De persoonsfoto's omdat wij daarvan niet altijd de herkomst kunnen controleren en mogelijk de copyrights schenden van andere mensen. De biografieën omdat deze, soms al tien keer op het net voorkwamen en zeer tijdrovend waren ze te maken. Wat wel blijft zijn de verslagen die wij, als webteam, maakten tijdens een bezoek aan een specifiek graf of begraafplaats. Ook de nieuwsbrief wordt niet meer via mail verspreid; deze is gewoon op onze site te lezen.

Wat is er nieuw? Om te beginnen de opmaak van een persoonskaart. Links de gegevens voor de persoonskaart, welke nu uitgebreid is zeer beknopt levensoverzicht en links naar relaties die zij met andere mensen hebben die ook op onze site staan. Rechts de foto's. De mogelijkheid om per begraafplaats, crematorium te kijken wie daar zijn laatste gang begaan heeft. En verder zoeken op plaats van geboorte, overlijden of beroep. Nieuw is ook de categorie Gelezen, hier gaan we bijzondere teksten verzamelen die wij tegenkomen op begraafplaatsen. Weet u nog een mooie? Schroom dan vooral niet om deze naar ons te sturen.

Als laatste nog belangrijk te vermelden dat wij een nieuw e-mailadres hebben voor reacties, vragen en suggesties, dit is bekendedodenederlanders@gmail.com. Dit hebben we gedaan omdat we op onze oude e-mailadressen gemiddeld zo’n 200 spam berichten per dag krijgen en het niet echt overzichtelijk meer was.

Wij wensen u heel veel infotainment op onze nieuwe site!

André, Fia en Peter
Webteam BDN

Nieuwsbrief12008.jpg